Les: kennismaken met en spelen op de Strijkinstrumenten

Informatieve les Strijkinstrumenten  van 45 minuten

Aangeboden voor ongeveer 15 kinderen van 6 tot 9 jaar tijdens schooltijden. Of voor een team-uitje voor bedrijven?

Ervaren en enthousiaste viooldocente Stieneke Poot  komt met een cello, altviool, grote mensenviool en 15 viooltjes op maat voor de kinderen naar uw school.

Nodig: een groot lokaal, bord met krijt of iets dergelijks en hopelijk een piano/vleugel of eventueel keyboard.

  •  Als de eerste 15 kinderen met hun leerkracht -liefst op grootte van kort naar lang –  uit hun klas naar de ruimte van deze les komen staan alle violen voor de kinderen gestemd klaar.
  •  De kinderen gaan eerst bij de hun toegewezen viool staan en daarna  in een halve kring zitten.Na het verhaal hoe een viool gebouwd wordt en onderzoek hoe een viool werkt  vergelijken we de viool met zijn grote broers de altviool en violoncello. En de gitaar. Daarna krijgen de kinderen aanwijzingen hoe je op een viool speelt – de leraar hoeft de les niet voor te bereiden en doet misschien mee?
  • De kinderen pakken allemaal de hen toegewezen viool en  samen studeren we een prachtig  muziekstuk in,  met juffie  Stieneke aan de piano. We kunnen het al dan niet tenslotte voor de leerkracht of directeur uitvoeren. Ouders zijn welkom deze les bij te wonen.
  • De kinderen leggen de viool en stok weer voorzichtig terug in de kist en gaan terug naar hun klas.

Deze voormalig Koorenhuis viooljuf – met alle collegae op 1 juli 2013 ontslagen ten gevolge van de bezuinigingen  op cultuur door het stads college  – geeft al 40 jaar klassikale  muzieklessen – op lagere en middelbare scholen, maar  ook thuis groepslessen aan vioolleerlingen. Natuurlijk ook individueel  vioolles,  maar dat meestal pas na het 3e  leerjaar, als de leerlingen al Bach dubbelconcert spelen en altviool kunnen spelen en in een orkest gaan.  Ter afronding van het eerste deel van hun groeps viool”carriere”  kunnen ze in 7 lessen leren pianospelen, in bijna alle toonsoorten. Ook liedjes begeleiden en vierhandig spelen, ook de baspartij leer ik hen dan aan.

Vreugde in het muziekmaken is het doel van “juffie Muziek”(hoe ik altijd genoemd werd toen ik les gaf op een school) –  ook gediplomeerd  voor algemene muzieklessen/zanglessen op lagere en middelbare school, blokfluit, altviool en pianoles en het dirigeren van koren en orkesten.

Kennis vooraf is niet noodzakelijk: de kinderen  leren alles van de juf wat nodig is om muziek te maken, en deinen mee op haar enthousiasme…

70 oudleerlingen gingen als 8 tot 12 jarigen verder in de Jong Talentklas van het Koninklijk Conservatorium,  maar dat is meer toeval dan opzet (of bijproduct van deze manier van lesgeven?).
Een gevolg van het plezier in het muziek maken – ook zigeunermuziek – misschien?          

Het is mogelijk deze les te herhalen voor andere groepen.

Kostenvoor deze les:

  • Voorrijdkosten voor 15 violen, cello en altviool: 30 euro.
  • Keyboard: 10 euro extra.
  • Les van 20 minuten: 25 euro. De  2e,  3e  en eventueel 4-10e les 40 euro per 60 minuten.
  •  Als les aan een grotere groep gewenst is kan dat . Eventueel 20 tot 30 kinderen per groep.  De extra violen moeten dan bij de vioolbouwer gehuurd worden á 5 euro per viool. Ik kan dat desgewenst regelen voor uw school

Verdere inlichtingen en aanmelding:

www.vioolles.info        of vioolles@xs4all.nl

Stieneke Poot

Riouwstraat 23

2585 GP Den Haag

Tel 070 350 310 5, liefst tussen 9 en 11 uur .