Juffie Stieneke geeft vioolles in groepsverband. Deze manier van werken levert al jarenlang opmerkelijke resultaten. Kinderen leren vanaf  de eerste dag het plezier van samenspelen.

De lessen vinden plaats in de Riouwstraat in de Archipelbuurt te Den Haag. Halverwege het eerste lesjaar leren de eerste jaars kinderen noten lezen.

Juffie Stieneke geeft standaard alle leerlingen in het derde of begin vierde jaar, als ze het beroemde dubbelconcert van Bach beheersen, altvioolles– het lievelingsinstrument van alle grote componisten. Bovendien maakt  ze hen individueelook wegwijs op de piano, zodat ze binnen 7 pianolessen de harmonieën snappen, zelf alle liedjes kunnen begeleiden en beide (!) Quatre-Mains partijen kunnen spelen.

Kinderen die binnen een paar jaar virtuoze vioolstukken spelen, zoals gangbaar in de Riouwstraat, blijken hoog te scoren in de CITO toets en op de middelbare school, dus de investeringen in tijd en vioolstudiehulp werpen ook hun vruchten af op academische gebied.

DSC_0558

 

Juffie Stieneke volgt regelmatig cursussen om op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten omtrent vioollesgeven.

Elke keer ontdekt ze weer iets nieuws dat aanslaat bij de leerlingen.
Ze poogt een omgeving te creëren die uitlokt tot leren waardoor de leerlingen zo snel mogelijk vooruitgaan.
Belangrijk is dat er steeds iets te doen is op muzikaal gebied, de ouders de kinderen aanmoedigen, en de juf steeds de nodige informatie geeft waardoor het kind de volgende stap kan zetten. Tegenwoordig ondersteund met door de juf gemaakteYoutube instructie filmpjes.
ELK KIND KAN bijna ALLES als er maar GENOEG HERHALINGEN zijn!
De juf bouwt voortdurend vaardigheden in en dit ambachtelijke werk vergt gewoon vele herhalingen… Dat lukt het beste in een aanmoedigende omgeving, zonder veroordelingen richting kindlief. Als er iets fout gaat of niet helemaal lukt is dat gewoon informatiewaarna het leven en het studeren weer verder gaat:) Zodat er geen spanning ontstaat -want dan verkrampt een kind, wat onmiddellijk vertaald wordt in de toon en houding.

Het gaat er dan om om de fout – die altijd tussen twee noten optreedt – te vindenen de leerling te leren die op de goede manier te verbeteren en dan genoeg keren te herhalentot die fout verdwenen is. Nog beter is het natuurlijk om van noot tot noot de goede gewoonte aan te leren, en dat is precies wat er in de lessen van juffie Stieneke gebeurt!

Stieneke kan zich geen leukere, interessantere, betere en snellere volgorde van leer = speelrepertoire voorstellen om van niets tot iet te komen dan met de Suzuki-boeken. Elk geleerd stuk is direct concertrepertoire en kan met het volgende concert mee gespeeld worden– wat zeer motiverend op elk kind werkt!
Geen enkele methode is volledig en daarom zijn er altijd leuke stukken tussendoor die de leerlingen uitnodigen tot het spelen van andere stijlen. In het derde leerjaar komen er virtuoze stukken, en natuurlijk is er in de Haagse Archipel Zigeunermuziek! Een geweldige manier om snel moeilijke zigeuner viooltechnieken onder de knie te krijgen, die weer naadloos aansluiten bij de niet-zigeunerstukken. Het belangrijkste is dat kinderen met plezier spelen en op een manier die later niet bij de volgende leraar weer helemaal afgebroken moet worden. Een goede techniek dus!
DSC_0332
Alhoewel de beroemde vioolpedagoog Galamian wenste dat kinderen geenouders hadden is bij elke Suzukileraar de ouder zeer gewenst in de les. Die kan zo het kind helpen op de juiste manier vooruitgang te boeken. Nergens anders is een ouder zo direct in het leerproces betrokken en kan echt verschil maken in de vorderingen van zijn kind! Daartoe is het belangrijk dat de ouder inzicht heeft wat er in de les gebeurt. En in het eerste jaar stuurt juffie Stieneke daarom ter ondersteuning mail-lessen voor ouders (en kinderen) die niet samen naar de les kunnen komen. Vanzelfsprekend kan er van een jong kind niet verwacht worden dat het zelf studeert. Vandaar dat ouders ook graag mee komen naar de lessen. Eigenlijk zouden de ouders getest moeten worden! Want de driehoek leerling-leraar-ouder is heel hecht. Achter alle grote presteerders op elk gebied staat altijd een ouder die het kind gestimuleerd, gechauffeerd, begeleid en thuis opgevangen heeft.Graag zou ik met de ouders van Epke van der Land ( we hebben allemaal een lichaam zoals hij, maar kunnen niet wat hij kan) of een vioolwonderkind spreken….!

==========================================================