Je hoeft niet elke dag te studeren, zegt Dr Suzuki. Alleen op de dagen …. dat je eet!

Hoe oefen je met je kind? 

Er zijn vele tips in het Engelse boek Helping Parents practicevan Edmond Springer (wie vertaalt het naar het Nederlands??)

Ouders wier kinderen het goed “doen” hebben een ritme gevonden dat voor hun gezin werkt.

Vaak nemen de ouders, die het belang beseffen van het regelmatig studeren met hun kind, de moeite in de ochtend 10 minuten eerder op te staan, zodat voor de dagelijkse ontbijtroutine de kinderen al, fris en fruitig, een deel van het studeren achter zich hebben. Voor de jonge violist is dit vaak priveetijd met de ouder – een fijn moment, zeker als je broertjes of zusjes hebt.

Ook op andere momenten in de dag (liefst niet uitsluitend voor het slapen gaan als kindlief moe is en de ouder mogelijk makkelijker geïrriteerd) kan gestudeerd worden, afhankelijk van wat in ieder gezin het beste past. Een vaste tijd ( net na het avondeten, of net na school) heeft de voorkeur, want dan wordt het een vanzelfsprekende routine, net als eten en tandenpoetsen. Het hoort bij de dag….

Telefoon is uit, iedereen in huis weet dat moeder/vader en kind niet gestoord mogen worden.

Belangrijk: niet te moeilijke dingen van je kind vragen. Want dan creëer je frustratie! Kinderen denken immers niet dat de leraar of ouder iets te moeilijks opgeeft, maar dat zij falen….

In ieder Suzuki stuk is een stukje techniek en muzikaliteit verstopt dat beheerst moet worden voor je naar het volgende stuk door kan. Meestal wordt de moeilijkheid in het volgende stuk herhaald EN komt er iets nieuws bij.

Eigenlijk kan het laatste stuk van boek 1, dat heel moeilijk is, alleen gespeeld worden als in de voorafgaande stukken alle techniekjes volledig beheerst zijn – dus goed geoefend.

In de les gebeurt dat nauwgezet. Vandaar dat de ouders van de kinderen die het goed doen, en dus levenslessen krijgen in de vioolles die –zelfs als ze mochten ophouden ooit  –  dan toch heeeel veel geleerd hebben- die ouders schrijven mee met de les en kunnen zo thuis makkelijker de les terug in de herinnering van het kind brengen.

Niet denken dat het te makkelijk is, of vervelend. Of dat kindlief het nu wel kent…. In de muziek die we kennen zijn nieuwe kwaliteiten te ontdekken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen

Kinderen worden niet – zoals hun ouders- moe van herhaling: denk maar eens aan het voorlezen of vertellen van een sprookje: als de volwassene ook maar een klein detail over het hoofd ziet of verandert klinkt er onmiddellijk protest van het kind: je vergeet …Of Nee: dat woord is anders

Kinderen voorbereiden op Succes of Falen?

Denk eens terug aan het moment dat je je pas geboren kind in de armen hield, en inspecteerde… Dacht je toen: ik hoop dat hij een goede violist wordt?Vast niet. Ik hoop dat hij een gelukkig mens wordt. Toch?

Er zijn 76 stukken in het hele Suzuki repertoire. En alle goede leerlingen beheersen die tot aan het laatste stuk . Een kind in boek 10 speelt Kortjakje echter niet als een kind in boek 1!

Vergelijk het eens met het woord mamma: wanneer gebruik je dat woord niet meer? Zeg je ooit: nou, dat woord kennen we nu wel, laten we nu naar een moelijker woord gaan: psychotherapie?

Nee. Het woord mamma kwam ooit toevallig uit de mond van een klein kind, de reactie erop was overweldigend: hij zegt MAMMA! Mamma betekent eerst een bekend gezicht, dan voedsel, warmte, bescherming, en na een hele tijd ben je zelf mamma en heeft het nog meer inhoud…

Het boek 10 kind speelt op een concert Altijd is Kortjakje ziek niet op niveau boek 1 maar op weg naar boek 11!

De ouder creëert talent

Als een leerling nieuw binnenkomt is er nog geen sprake van talent, maar wel van een enorme potentieel aan mogelijkheden. Michelangelo zag in een brok marmer een standbeeld, en nam dan weg wat niet nodig was.

In Harlem zag een nieuwe leraar bij de administratie een lijst met namen van zijn nieuwe klas met daarachter allemaal getallen: 136, 118 145. Jeetjedacht hij, wat een hoge IQ’s in deze klas…. Aan het eind van het jaar had zijn klas de hoogste cijfers van de school, beter dan ooit tevoren. Dus volgde een gesprek met de directeur: hoe dat in deze wijk mogelijk was? Wat had hij gedaan? De leraar antwoordde dat de kinderen zulke hoge IQ’s hadden dus dat het daaraan lag. Hoe hij dat meende te weten?? Wel, vanwege de cijfers achter de namen in die lijst. He? Antwoordde de directeur, dat waren de nummers van de kluisjes van elk kind!

Een andere lerares in een arme achterwijk buurt besteedde de eerste maanden aan het inpeperen van eersteklassers -met vader in de gevangenis, broers lid van bendes, kortom kinderen zonder toekomst, de toekomstige hang jongeren – met het vertellen van dat ze zeker konden leren lezen en rekenen, en dat het hun keuze was. En dat ze iets van hun leven konden maken: jullie zijn geboren voor succes! Jullie kunnen het allemaal, het is jullie keuze!. Na kerst begon ze echt met lezen en rekenen, en ze waren in no time verder dan de kinderen in andere klassen….en steeds kregen ze jaar in jaar uit de bevestiging: je KAN het! Het begon met leren lezen en rekenen en jaren later gingen deze kinderen opvallend vaak naar de universiteit. Deze juf had ze eigenwaarde bijgebracht, waardoor ze snel en goed leerden lezen en alle leerstof dus aan konden en altijd beter waren in vergelijking met andere kinderen uit hun buurt….

IEDEREEN KAN

Nee, dit is niet een verkiezing leuze, maar de heilige overtuiging van Shinizi Suzuki, die zijn tijd ver vooruit was. Hij noemde zijn methode de Moedertaal methode of de Talent Opvoeding

Hoeveel motivatie put je als ouder uit deze zin: iedereen kan ?

We nemen voetstoots aan dat elk kind kan leren praten. Dus leert een kind te spreken.

Ieder kind kan op eenhoog niveau leren vioolspelen. Dat hoeft niet Paganini te zijn, maar bijvoorbeeld de Wals van Brahms in boek 2 waarvan je kippevel krijgt zo mooi….

Ieder kind groeit, of je nu wilt of niet.

Het hangt van de ouder af hoe.

Bij Suzuki kan je als ouder het verschil maken: lukt het je om in alle drukte elke dag tijd te maken voor je kind en samen het vioolpad te gaan, met alle hindernissen en kleine overwinninkjes? Of ben je zo druk dat het kind het alleen moet zien te rooien en uiteindelijk stopt ?

Als je een beroeps musicus vraagt over zijn baby: wat is belangrijker, de muziek in jouw eigen leven of je kind ? Dan is het antwoord: mijn kind….

Samen werk je met de leraar toe naar de ideale schoondochter- zie onder kopje Engels –

Natuurlijk is elk kind geboren met een bepaalde erfelijkheid en heeft een bepaalde natuur – daaraan kunnen we niets meer doen. Maar de omgeving van het kind kunnen we beïnvloeden! 

Het goed bespelen van de viool is een side effect van de opvoeding. Discipline en motivatie zijn belangrijker.

Dus zorg voor het goede moment,  maak er een klein feestje van, raak niet van slag als je eens uit je slof schiet, maar maak er geen gewoonte van je frustratie van de vorige dag het studeermoment te laten beïnvloeden…. Lees het boek How to practice with your child without resorting to violence🙂

Zorg ook voor veel mooie muziek in je huis. Niet alleen de Suzuki en gypsy CD’s maar ook Mozart en andere klassieke muziek die je mooi vindt.

Ga naar zoveel mogelijk Kinder- en echte concerten – het blijkt dat kinderen die dat vaak deden zelf enorm vooruit gaan doordat ze steeds hoge idealen horen.

Het resultaat van goed studeren is motivatie voor wanneer het even moeilijk is.

Vier alle successen.

HET RECEPT om kinderen binnen twee weken te laten stoppen met vioolspelen

  • Studeer te lang met je kind.
  • Word boos tijdens het studeren
  • Studeer 3 dagen niet
  • Studeer de volgende dag heel kort
  • Ga naar de les en verwacht dat je kind het goed zal doen
  • Scheld je kind uit na de les dat hij het niet zo goed deed als de andere kinderen
  • Oefen weer twee dagen niet.
  • Oefen dan heel lang voor het slapen gaan omdat je toevallig die dag tijd hebt, ondanks het feit dat je kind oververmoeid is
  • Verwijt het kind de volgende dag dat hij jouw tijd verknoeide.
  • Ga weer naar les en ….

Gelukt! Je kind wil stoppen!

Het recept voor een goed resultaat is lastiger:

  1. Maak van elk liedje iets bijzonders, bijv een verhaal.
  2. Stel bijvoorbeeld voor dat er hier – teken een kasteel – een prinses woont. Hier (ander kant van het papier) is een meisje op weg naar de prinses in het kasteel.
  3. Ze komt alleen vooruit als eerst de eerste zin van het nieuwe liedje foutloos gespeeld wordt. Etc.
  4. Luister naar goede muziek.Er is aktief luisteren en passief luisteren. Beide goed voor een deel van de dag. Heel zachtjes op de telefoon van de ouder werkt al.
  5. Verander de regels niet tijdens het studeren: als je beloofde dat 7 ( wetenschappelijk bewezen veel beter dan 5 keer !) keer genoeg was, vraag dan niet ineens nog 5 keer extra… Morgen is er weer een dag!
  6. Praat niet over: dit moet je 10 minuten studeren, maar: je mag stoppen als je het met deze kwaliteit kunt spelen (bijvoorbeeld: zuiver, zonder stoppen of …)
  7. Stel vragen ipv te commanderen wat te doen – dan raakt het kind meer betrokken bij het hele proces. En is de wil om te verbeteren groter
  8. Mocht een kind na tien jaar ophouden (geen zorgen- vaak pakt hij het een paar jaar later toch weer op…) dan heeft hij toch veel geleerd van het samen studeren, de moeilijkheden en successen. want leren vioolspelen is een soort mini cursus leren leven!

Het ideale kind dat graag alleen wil oefenen moet geloof ik nog geboren worden?Zelf mijn succesvolste leerlingen die nu de hele wereld over reizen met hun viool gingen niet uit zichzelf studeren toen ze bij mij op les waren!

Als je vragen stelt is het kind geneigd meer te willen doen wat hij zelf net zei! Oefen het leren vragen stellen: niet of je jam of worst op je brood wil, maar of je voor of na het avondeten wilt studeren.

Memory training

Waar wordt een kind heden ten dage nog uitgedaagd om dingen te herinneren? Herinneren is een spier, die je kan trainen. Vroeger moest ik als kind elke maandagochtend een psalm of gezang met alle coupletten uit het hoofd opzeggen…

Op school trainen de kinderen niet meer hun geheugen ! Terwijl ze dat nog heel makkelijk kunnen! In Japan staan haiku’s leren op het rooster.

Discipline.
Waarom wel de discipline van 3 keer per week voetbal of hockey trainen en geen tijd voor viool?
Zet wat gestudeerd moet worden een mooi papier op de ijskast! Plus wanneer het volgende concert is, waar welke stukken gespeeld gaan worden.
Vind altijd bij het studeren iets positiefs: je linker voet stond net helemaal goed!
Vergelijk je kind ooit met een ander kind net zo min als ik een unieke relatie van kind en jou als ouder mag vergelijken…iedere kind-ouder relatie is immers uniek!
Kijk een paar keer per jaar terug naar oudere opnames van een solo en laat het kind opmerken wat er verbeterd is: toon, linker pink. Vibrato. rechts, nu in positie terwijl ik dat toen nog niet kon….

TELEFOON in de les?
Ja, om opnames te maken en het doel van de les = volgende studiepunt vast te leggen. Niet de hele les. Behalve als de nanny dit doet voor de ouder die uiteindelijk een jaar later de lessen overneemt…

Kijk verder niet naar de telefoon, zet hem op vliegtuig modus. Anders denkt je kind dat de telefoon belangrijker is dan hij!! Bij andere  Bel;gische Suzuki collegae moeten de ouders de telefoons in een mandje leggen bij binnenkomst van de les…. Haha!

Ouder hulp
Die moet eigenlijk per les minder worden…
Werk elke dag aan toonvorming – Tonalisation
Never give up! 
Geniet tijdens het studeren met je kind van het feit dat je echt bezig bent het verschil te maken in zijn leven: op het hockeyveld kunt je hem aanmoedigen, maar niets veranderen. Bij het leren vioolspelen kan je als Suzuki ouder enorm veel betekenen!

WELKOM ALS SUZUKI OUDER!?