Hoe verzorg je een viool?

door | jul 3, 2019

De zorg om je viool

Het is belangrijk goed voor je viool te zorgen. Daarom volgen hier wat praktische tips om je viool in topconditie te houden.

Dagelijks schoonmaken

Was voordat je gaat spelen je handen. Voor de les kan dat eventueel in de vioolkeuken of in de leerlingen /ouders WC beneden. Iedere keer als je gespeeld hebt, wrijf je met een katoenen doekje of punt van de stofdoek stevig langs de snaren op de plaats waar de hars aan de snaren kleeft (dit piept!). Met een stofdoek veeg je de hars van je viool af: ook onder de toets en staartstuk.

Als je een beetje zweterige handen had tijdens het spelen, is het goed om na het spelen met een doek de hals, de snaren en de toets af te vegen (overal waar je met je vingers aan bent geweest).

De strijkstok

Kom nooit met je vingers aan de haren van je stok! Ook net gewassen vingers zijn een beetje vet, van de zeep. En op aangeraakte snaren pakt de hars niet…!

Ontspan de haren van je strijkstok altijd als je niet speelt: 3 keer naar je toe draaien, daarna in de kist. Span als je weer gaat spelen de haren niet te strak, je krijgt een veel beter contact met de snaren als je stok veerkracht heeft. Dus: 3 keer van je af draaien.

Als er een haar breekt, knip die dan niet af bij de haarinzet, maar draai de haar om je vinger tot de haarinzet en blijf dan nog even draaien, zoals je het de juf zag doen.

Hars je strijkstok 1 keer per week, de dag voordat je naar les gaat, zodat dat geen lestijd kost. Hars niet te veel. 
 Houd je nagel voor het zilver van je stok, zodat de hars er niet tegenaan kan komen. Die gaat namelijk eel makkelijk afbrokkelen, en dat kleeft in je kist en aan je vingers en op de grond!

Thuis

Leg de viool nooit in de buurt van een kachel of in de zon en vermijd grote temperatuur verschillen. Zorg dat je viool op een plaats ligt waar hij niet kan vallen.

Bewaar je viool op een veilige plaats. Twee spijkertjes ( buiten bereik van katten en honden en kleine nieuwsgierige broertjes) en een lintje om de krul van je viool zijn misschien een goed idee? De viool en stok ( slof naar beneden ) hangen dan  -tijd besparend – grijpklaar…

Stop je viool in de kist voor je naar les gaat  en doe de kist deksel dicht,  rits als je twee ritsen hebt beide ritsen naar het midden, boven het handvat.

Op stap

Draag je viool op de fiets op je rug. De meeste kisten en hoezen hebben rugbanden. Zo niet, dan zijn deze ook los verkrijgbaar. Leg je viool in de auto op een veilige plaats. Leg hem niet op de hoedenplank, zeker niet als de zon schijnt. Laat je viool nooit achter in de auto. Houd je viool in het openbaar vervoer bij je, vergeet hem niet! ZORG VOOR EEN EIGEN ADRESLABEL – een mooie leren is te koop bij de schoenen reparateur- aan je kist met je naam, adres, telefoonnummer en emailadres.

Waar je verder op moet letten

Houd in de gaten of de kam niet scheef gaat staan. Jullie juf doet dat ook elke keer bij het stemmen. Let op of de onderkant van de fijnstemmers niet de klankkast raken. Controleer zo nu en dan of de sluitingen van je kist goed blijven en zorg dat je viool niet knelt en ook niet te los in de kist ligt. Stel je viool zo min mogelijk bloot aan grote temperatuursverschillen. Kom je uit de kou in een warme kamer, laat je viool dan eerst een tijdje wennen in gesloten kist. Bij vriesweer is de lucht erg droog, de viool klinkt dan misschien anders en de stemschroeven schieten weleens los. Als je viool hier veel last van heeft, is het een goed idee een bevochtiger in je kist te hebben, bijvoorbeeld een leeg Tic-tac doosje met een natte tissue er in?

Stroeve stemschroeven en ander ongemak

Om de stemschroeven beter te laten lopen, zijn er speciale sticks in de handel, die je juf gebruikt. Soms helpt insmeren met schoolkrijt, maar doe dat vooral niet zelf als ouder: bij het weer stemmen van de viool zijn er al heel wat snaren geknapt!.

Stroeve fijnstemmers maak je weer soepel door het schroefje er helemaal uit te draaien en heel voorzichtig een druppeltje naaimachine-olie in de fijnstemmer te doen. Of je smeert het schroefdraad van het schroefje in met een beetje witte vaseline – heeft de juf op de vleugel

Nieuwe snaar opzetten

Het is gebruikelijk dat elke 3 maanden alle snaren vernieuwd moeten worden. Sommige verhuurders van instrumenten gaan daar soepel mee om, en rekenen pas een  nieuw setje snaren à 49 euro bij het inleveren van de viool. (Ook de stokharen moeten na een jaar gebruik vernieuwd worden, à 49 euro…)

Kijk hoe de juf het 10 keer doet voor je het zelf probeert! Neem nooit alle snaren tegelijk weg. Verwijder de oude snaar, maak de toets schoon en ga met een zacht potlood een paar keer door de snaargleufjes in de kam en het kielhoutje. Bevestig de snaar in het staartstuk en steek het andere eind door het gaatje in de schroef zodat het ongeveer een centimeter uitsteekt. Wind de rest van de snaar over dit uiteinde en zorg dat je precies langs de kast uitkomt.

 

02

September 

02

September 

02

September 

02

September