Leerlingen in jaar 1

Al 40 jaar staan elke maandag en donderdag gewone 6-plusssers, mèt hun ouders, in de Riouwstraat te popelen om nieuwe dingen te leren en te laten horen aan hun juffie Stieneke waarop ze de afgelopen dagen gestudeerd hebben.Hun ouders vinden het belangrijk dat de kinderen “iets aan muziek” doen, vaak naast een sport.

In september gaat er elk jaar een nieuwe lichting van start. De kinderen leren vanaf dag 1 met veel plezier en een goede techniek spelen. EN ze spelen al bij het eerstvolgende concert – mogelijk een week later – mee in de Gypsy AcademyDe leerlingen bij Juffie Stieneke beginnen op verschillende leeftijden. Van (5½) 6 tot  9 (10/11) jaar.  Ook volwassenen leren graag met alle kindergrapjes en trucjes vioolspelen. De perfecte leeftijd om te beginnen ligt rond de 7 jaar  o.a. omdat kinderen dan gewend zijn dingen zelfstandig te doen en naar een juf te luisteren. De juiste begin-leeftijd voor elk kind hangt sterk af van de inbreng van de ouder en de concentratie van het kind, en van hoe een ouder kan mee-studeren.

Vanaf dag één wordt er natuurlijk thuis geoefend, naast de twee keer per week vioolles. Tijdens dit oefenen is de rol van de ouder erg belangrijk. Die helpt het kind met het verwerken van wat in de les  is gebeurd – want bij  de Suzukilessen hoeft alleen HERHAALD te worden wat in de les spelenderwijs  is aangeboden. Al die energie van de ouders loont wel: als de kinderen begin november Kortjakje /Twinkle little Star met alle streekvariaties (die ze later in Bach Dubbelconcert en Vivaldi nodig blijken te hebben) kunnen spelen  – terwijl vriendinnetjes die “gewoon” op een traditionele vorm van vioolles begonnen dit pas een jaar later kunnen –  zijn ze apetrots. En terecht!

 

Drie of meer Sinterklaasliedjes worden half november  bij de intocht van de Goedheiligman gespeeld voor de Kikkerkoning, Aert van der Goesstraat. En een stuk of 6 ( laatste jaren nog meer)  volledige kerstliedjes tijdens een van de Kerstconcerten op de Royal Christmas Fair. Met de kerstdagen kunnen de meeste eerste jaars kinderen al een korte uitvoering van 10 minuten voor familie geven.

IMG_0479

 

 

 

 

 

 

 

Na de kerstvakantie gaat het via internationale kinderliedjes al snel naar de Menuetten van J.S.Bach.

DSC_0144

 

Hoogtepunt in het jaar is de Pinkster Workshop met leraren uit Engeland, Ierland (Ierse volksmuziek!), Frankrijk, Zweden, Japan en België ( zie PinksterWorkshop)

Elk kind mag daar een goed voorbereide solo spelen voor een aandachtig publiek van ook al die Suzuki leraren.

De huidige leerlingen borrelen van enthousiasme en willen graag andere kinderen aansteken,  die dan ook op les komen en met wie ze tijdens de vele gezamenlijke optredens (bij-effect: geen faalangst) veel plezier maken.

Voor vioolspelen heb je natuurlijk een instrument nodig.  De juiste maat viool houdt Juffie Stieneke scherp in de gaten. Soms moet een kind al na een paar maanden een groter instrument en soms speelt een kind een jaar of langer op dezelfde viool. Kopen wordt sterk afgeraden: het is  tegenwoordig usance dat kinderen een instrument huren, in overleg met de juf. Alls er een familie viool rondgaat in een familie neem die dan graag mee om de maat te checken!

Het spreekt vanzelf dat kinderen en ouders voorzichtig zijn en de instructies goed opvolgen ( zoals de kist NOOIT aan het deksel optillen!) Soms knapt er een snaar (gelukkig heeft Juffie Stieneke  altijd de juiste maat in voorraad – bel maar even) Na een jaar normaal gebruik moeten doorgaans de snaren en het haar op de stok vervangen worden – dat is de verantwoordelijkheid van  de ouders. Dit gaat in overleg met de verhuurder en dient contant betaald te worden.

Wat dat kost? E snaar: €5,90, A snaar:€9,40, D snaar €11,90 en G snaar: €14,90. de set-prijs is € 39. Een stok opnieuw beharen is 90 euro (soms is er korting voor een kinderstok). Dit zijn gebruikelike kosten die voor rekening van de ouders komen.

Ongelukjes….
Een kapotte stok wordt in overleg met de verhuurder vervangen. Een nieuwe kam maken is heel veel werk voor een vioolbouwer en kost €90. Een nieuwe kist€95.  De rits van een kist kan meestal hersteld worden voor €12,10

Gelukkig leren kinderen vanad dag 1 voorzichtig met hun instrument omgaan en komen dit soort reparaties zelden voor!

  02

  September 

  02

  September 

  02

  September 

  02

  September