Moet je eigenlijk studeren? Waarom wel- of niet?

Moet je eigenlijk studeren? Waarom wel of niet?

 

Waarom moet je eigenlijk studeren? 

Het lichaam van Daphne Schippers of Epke Zonderland hebben we allemaal. Toch lukt het ons niet om hun successen te evenaren. Om wereld prestaties neer te kunnen zetten hebben zij dingen wel 10.000 keer herhaald.

Dat doet me denken aan een gevleugelde uitspraak van Dr Suzuki. Hij zegt dat “iets snappen en dan 10.000 keer herhalen” kundeschept.

En als we het op de juiste manier doen wordt het vanzelf eenvaardigheid

Is vioolspelen moeilijk?Nou, het is zeker niet het makkelijkste instrument, maar er zijn honderd duizenden kinderen in Nederland die het leerden en… blijven doen. Dus? Juffie Stieneke maakthees kleine stapjes ,aar in een week wel heel veel van die kleine stapjes. Die zij voor ieder kind behapbaar 🙂

Als je niet echt vordert en tegen hetzelfde probleem aanblijft lopen  blijkt dat “studeren” niet echt een kinder opgave is!

Waarom zijn dan toch de resultaten zo goed bij De Jonge Violisten?

ALLEEN studeren is eigenlijk niet mogelijk. Zelfs Mozart en zijn zusje hadden een zeer gemotiveerde vaderals een Grote Hulp… Gewone ouders hebben hoogstwaarschijnlijk geen aspiraties om een nieuwe Mozart in de familie te krijgen. Maar de rol van een “assistent” in de vorm van moeder, vader of opa – of zelfs een nanny – helpt de viool-vorderingen en ontwikkelt de persoonlijkheid van een kind op magische wijze.

De Grote Hulp?!

Het is de taak van deze Grote Hulp er voor te zorgen dat het kind zijn”money’s worth” krijgt van zijn studeertijd.

De Grote Hulp is bij De Jonge Violisten in de les aanwezigen kijkt daar van de juf af hoe kort en duidelijk de instructies zijn, en ook dat de stapjes klein genoeg om succesvol te zijn.

De Grote Hulp bepaalt thuis het doel van wat er geoefend gaat worden (en verandert natuurlijk niet halverwege de regels! )

Het is ook de taak van de Grote Hulp om aan te moedigenen niet kritiek te spuien. “Bijna”  is zijn toverwoord!

Belangrijk is het “werken aan iets” te prijzen en niet het resultaat-  dat werkt door op het gevoel van eigenwaarde .

De Grote Hulpen hebben de avond voor de eerste echte les van de kinderen zelf les om een betere hulp te worden! ( foto hieronder)

Oefenen moet elke dag gebeuren?

Als er niet geoefend wordt vergeet het kind details en raakt gefrustreerd met het hele proces.

De Grote Hulp mag uitsluitend positieve en oprechte feedback geven! “Hoe langzaam kan je dit totdat het helemaal goed is?”

 

 

We hebben geen tijd!? 

Ach, eigenlijk is er altijd wel tijd voor een mini-moment om te studeren, toch?

En dus even tijd om  de eigenwaarde op te bouwen: “Wat fijn om te zien dat je de viool precies zo houdt zoals de juf dat wil! “

Zijn er attributen om studeren makkelijker te maken?

Een schrift waarin de Grote Hulp alles opschrijft wat de juf doet in de les en dat terug in de herinnering van het kind gebracht moet worden… want hoe weet een ouder anders wat de goede vioolhouding is?en de juiste stokhouding?

Een  vioolles-pen  en een vioolles-schrift in een vioolles- tas waarin ook de spelletjes thuis bijgehouden kunnen worden.

Kaartjes die Juffie Stieneke na Allegro geeft waardoor herhalen leuk wordt.  Plastificeren of lamineren maakt ze prettiger in gebruik

Een dobbelsteen om het lot te laten beslissen hoe vaak iets herhaald moet worden ( Juffie Stieneke heeft er met 12 of 20 of nog meer stippen!)

Verder nog tips?

Oefen stap voor stap.

Leer nieuwe technieken en moeilijk stukjes VOORAF

Leer de noten – en dat is inclusief de goede streken

Als je eenmaal de noten en streken kent kan je beginnen te leren hoe je het mooi en expressief kan spelen en echt muziek kan maken!  En natuurlijk kan een beginner Kortjakje  niet net zo spelen als een beroemd artiest. Maar we kunnen wel blijven streven naar een zo mooi mogelijke uitvoering en … elke maand wordt het steeds weer mooier!

Wat zijn de geheimen van De Jonge Violisten? 

Bij Juffie Stieneke hebben beginners vanaf (bijna) 6 jaar sinds jaar en dag les in groepsverband.

Wat eenmaal geleerd is  – en wat is een kind lang bezig met alles wat nieuw is! –  wordtelke les herhaalden thuis dus ook en  is tevens concert stuk bij het volgende concert.

Alles wat herhaald is zal geleerd worden – de goede en ook de slechte dingen! 

Iets foutloos kunnen is nog geen vaardigheid geworden. Denk aan de oude Gilden: dingen werden van gezellen afgekeken en dan eindeloos herhaald, en pas jaren later mochten ze zich een Meester noemen.

Dr Suzuki zegt dan ook: Kennis PLUS 10.000 keer  doen is kunnen.

Met de gekende “oude “ stukken kun je aan het verfijnen van de techniek werken

En wat blijkt? Erna kun je moeilijker werk makkelijker leren!

Kinderen die goed thuis herhalen wat ze al kunnen blijken veel meer aan te kunnen– ook in de nieuwe stukken. Zou het daardoor komen dat Suzuki leerlingen het zo goed doen op school?

Suzuki kinderen hebben als er thuis goed gestudeerd wordt op elk gewenst moment alles klaar voor een concert!

Stel je steeds een ander doel bij het herhalen  ipv saaie herhalingen

Laat alles met een doel herhalen en leg de drempels niet te hoog (Daar komt alleen maar dom en lelijk gedachteloos spel van…) De leraar zoekt elke week uit wat het belangrijkste is.

Iets wat in het begin bijvoorbeeld heel belangrijk is, is ”houding” ! Staat het kind goed?  We willen niet dat het geblesseerd raakt op enig moment. Als het lichaam op een goede manier beweegt is dat zonder spanning.

Het juiste studeer tempois de snelheid waarin het NIET KAN misgaan!

Review niet te snel! Liefst langzaam en steeds iets minder langzaam…..

Check de namen met de goede vinger en streken.

Kleine beloningen voor de gedane arbeid doen wonderen. Sticker,  vinkjes voor een boek of een film, eventueel een kleine speelgoed-beloning  met iets dat hoog op de verlanglijst van kindlief staat.

Geen geld , snoep – dat hoort niet echt bij studeren. Net zomin als moeder de vrouw  ( of pappa) een beloning krijgt voor het koken of stofzuigen of de was doen. Het hoort er gewoon bij, toch?

Een superbeloning is natuurlijk het resultaat zelf van al dat gestudeer! Tot zijn verbazing behaalde de 8 jarige Adam de eerste prijs op het Florence concours na drie jaar les EN goed studeren!

Treden de kinderen vaak op?

Kinderen vinden het leuk om op te treden en dat doen we dan ook vaak bij De Jonge Violisten! Twee keer per jaar een goed voorbereide solo, een winterconcert met alle stukken als groep, een Gypsy Academy concert met Valentijn en tijdens het Festival Classique, en daaromheen nog spontaan, niet geplande evenementen die niet verplicht maar wel van harte aanbevolen zijn. Want wat blijkt? De kinderen die er “altijd “ waren, hebben na een paar jaar zonder uitzondering de beste resultaten!  De door de (groot)ouders geïnvesteerde tijd betaalt zich op heel veel manieren uit in het latere leven van kindlief!

Uitvoeren kan al snel: Na de eerste vioollessen doen ze al mee met de Gypsy Academy

En vanaf november kan er geskype-t worden aan opa en oma . Met Koningsdag spelen voor een  goed doel : het geld stroomt binnen !

En het begon allemaal met goed studeren!

 

02

September 

02

September 

02

September 

02

September