De eerste keer dat een kind met muziek in aanraking komt moet zijn fantasie, gevoelswereld, zijn dromen en misschien zijn ambitie gewekt worden . Er moet iets aangestoken worden dat zo ondoofbaar, levendig en ongrijpbaar is dat daardoor iets – op weg naar een bijkans onbereikbaar hoog doel – in beweging raakt ….Yehudi Menuhin
Het belang van de eerste muziekdocent is dus het planten van een zaadje, dat bij de volgende docent tot grote wasdom kan komen.
Als iemand in het kind de liefde voor de muziek kan aansteken en aanwakkeren, dan is dat Juffie Stieneke wel: in het Vioolhuis gebeurt dat al 40 jaar!
Al die tijd geeft Juffie Stieneke al vioolles in Den Haag, waarvan 33 jaar bij het Koorenhuis. Toen in 2013 alle muziekdocenten daar ontslagen werden vanwege het stopzetten van de subsidie van de Gemeente Den Haag ging ze als ZZP-er verder in de Haagse Archipel.
Zelf leerde ze viool spelen van de nestor van het Nederlandse vioolonderwijs: Qui van Woerdekom. Met acht diploma’s: Schoolmuziek, Viool, Altviool, en blokfluit-, piano-, viool- en altvioolmethodiek en Muziektherapie naast koordirectie, zang en extra studie in de moderne talen, is ze van alle markten thuis. Ze deed ervaring op als ‘Juffie Muziek’ op de Vrije School in Den Haag en Gouda en de Montessorischool Houtwijk, in het Gemeente Museum met rondleidingen op de Muziekafdeling (stelde daar een tentoonstelling samen met een concert op bijzondere violen) en met lessen bij het Residentie Orkest. Op het Rijnlands Lyceum in Wassenaar gaf ze muziekles aan klas 1,2 en 3. Ze dirigeerde met verve amateurkoren en gaf aan de Academie voor Eurtyhmie introductie muziektheorie- en zangles. Al deze kennis en ervaring zet ze in om jonge allround violisten te kweken, ook met de 7 extra pianolessen aan de Vivaldi vioolleerlingen.
I have had the privilege to play for Dr Suzuki and witness how he taught several times, which highly inspired me. This was during several International Conventions in which I participated during the official European Suzuki Teacher Training, which allows my students to take part -well prepared – in any international Suzuki Event. Like the one last Easter (2016) in the Royal Albert Hall in Londen ! And with the present students again: Easter 2020
Suzuki thus brought me to international Conventions in Belgium, Sweden, Berlin, Aberdeen, Dublin, Turin, Davos and in april 2013 finally to Matsumoto – the international headquarters of the Suzuki Talent Education – In the USA in Stevens Point, twice, and many times in Bloomington, where I studied viola at IU with Mimi Zweig. From her – and my unforgettable high school music teacher Magda Evertse – I learned how to be an inspirational violin teacher.
In 2013 I attended the 16th International Suzuki Convention in Japan in April, and the Indiana Summer String Academy and Teachers Retreat in Bloomington in June and July. Both courses gave me multiple new ideas, also to start with kids younger than 7. I have taught Gypsy Music in South Africa in Johannesburg, Durban and Capetown, New York (Lucy Moses school), Brooklyn (Brooklyn College), Bloomington (IU) en Jakarta and Bali, Indonesia. The summer of 2015 lead me to the workshop in Jakarta, the European International Convention in Davos and the workshop in South Africa ( townships children in Pretoria, Johannesburg and Capetown).