Lessen voor de happy few in de statige Riouwstraat?

Op nummer 23  staat een vioolhuis, waar – als je er als aandachtige luisteraar langs loopt  – op een maandag of donderdagmiddag allerlei liedjes  de straat op sijpelen.

Wordt daar voor de happy few muziekles gegeven? Dat is dan vast heel erg duur? 

Nee hoor – voor iedereen die met zijn kind wil studeren  krijgen leerlingen en ouders veel waar voor hun geld voor een relatief lage prijs. Het zijn heel speciale lessen. Natuurlijk  kan een kind overal leren vioolspelen, maar waarom komen mensen dan van heinde en ver naar de Riouwstraat?

In de Riouwstraat leren de kinderen  van een enthousiaste en ervaren juf  die muziek “IS” om ambities te hebben en te verwezenlijken.  Meedoen aan concoursen met de juf aan de vleugel achter je stimuleert het leerproces enorm:  jaar na jaar rollen er immers generaties kinderen ” van de band”  die enthousiast  muziek maken op hoog muzikaal niveau  en doorgaans levenslang in orkesten blijven spelen. Want:  Juffie Stieneke is muziek!!!  En ze staat voor haar vak! Voor de  leerlingen werkt dat als role-model.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Kinderen wier ouders weinig tijd kunnen nemen om hen dagelijks te begeleiden  kunnen beter naar een ander soort vioolles gaan.

Het publiek dat de concerten hoort is steeds verbluft over wat zulke jonge kinderen al blijken te kunnen. Op vioolgebied en muzikaal baren de leerlingen al na een paar lessen opzien en nog meer na een paar jaar.  

Het Haagse beginners vioolpaleis is in de Riouwstraat gevestigd  – hier zijn de afgelopen decennia ruim 60 kinderen opgeleid  om later beroepshalve  in het Cultuurpaleis op het Spui te spelen.

Menig les is een feest.   Plezier is elke les gewoon onderdeel van het geheel –  instructie staat voorop, overhoren  en verbeteren, ach –  dat spreekt vanzelf .

Tijdens de lessen kunnen de ouders waarnemen dat er iets gebeurt met de kinderen. Elke les opnieuw komen de kinderen geïnspireerd uit de les. Kinderen en hun ouders snappen: je moet twee keer in de week komen want dat is een voorwaarde voor kwaliteit !!  En dat alles voor een veel lagere jaarprijs dan elders.

Van huis uit enthousiast, en muzikaal, getraind in het leren ontwikkelen van muzikaliteit in kinderen en goede techniek is voor juffie Stieneke  enthousiameren van leerlingen een ingeboren vanzelfsprekendheid, waarin ze in de loop der jaren een grote expertise heeft opgebouwd. 

Naar de vioolschool van Juffie Stieneke ga je als je kind snel leuk goed vioolspelen wil leren. Dat kon trouwens 35 jaar lang via het gerenommeerde Koorenhuis, totdat dit getroffen werd door de bezuinigingen…

Kinderen/ouders met een greintje ambitie komen graag twee keer per week naar les, net zoals ze naar hockey en voetbal gaan: twee keer is gewoon beter, en nog leuker ook.  En die workshop met Pinksteren is helemaal het einde! Kinderen die uit de les komen terwijl ze alleen nog maar hoeven te herhalen wat ze net leerden komen veel sneller verder. Is dat misschien het geheim van snel leuk goed vioolspelen?

Als een leerling eenmaal door de eerste 6 weken – van opbouw en een goede handhouding voor het leven –  heen is kan die ineens zooooveel spelen!  Wenst u uw kind dat ook toe en kunt u helpen met studeren ( de juf geeft precies aan hoe u dat het beste kunt doen)  dan is les in de Riouwstraat een goede keuze: want daar gebeurt het ” gewoon”

Veel ouders hebben geen idee wat er in korte tijd mogelijk is. En denken dat als het kind het maar leuk heeft het wel goed zal zijn. Veel kinderen  die zo les hebben ( gehad) blijken na een paar jaar te stoppen omdat ze het niet leuk meer vinden, of te saai. Dat is jammer van  de investering al die jaren, al zullen de kinderen hopelijk wel een waardering voor muziek hebben verworven.

Een kind dat voortdurend uitgedaagd wordt het beste te geven, en ondersteund wordt door zijn ouders, die immers weten wat en hoe er gestudeerd moet worden omdat ze in de les aanwezig zijn, heeft van af dag één andere zin. En ja, als na 6 weken ineens een heel liedje met gebruik van alle vingers uit de viool komt, wordt het hongerig naar meer! En die honger weet juffie Stieneke perfect te stillen: steeds opnieuw “voert” ze de kinderen nieuwe liedjes, en spelenderwijs bouwen ze een heel programma op, dat trotst ten alle tijden te horen is; als opa en oma op bezoek komen, of op school voor de jarige juf ( leuk als je met een klasgenootje op les zit!)

Voor leerlingen van juffie Stieneke is DAT normaal, want hun juffie is gespecialiseerd in het allereerste begin tot Beethoven Romances en Paganini’s  cantabile,  na 5 of 6  jaar les

Juffie Stieneke weet de kinderen de muziekwereld in te trekken en dat is te horen tijdens de concerten die regelmatig plaats vinden.

Veel ouders voelen zich ieder jaar weer aangesproken door deze speciale methode, in de handen van de ervaren en spontane juf  die steeds weer op zoek is naar het hoogst haalbare in ieder kind . En gezien de vele kinderen die doorstromen naar het conservatorium na 5 jaar, lukt dat steeds weer!

Ouders realiseren zich dat de kinderen meer plezier hebben in lessen waar ze veel leren en precies dat gebeurt al 35 jaar in de Vioolschool Stieneke Voorhoeve-Poot Deze manier van lesgeven is bijna een niet te kopiëren merk geworden…

Snel leuk goed vioolspelen werkt!  In de Riouwstraat!

EN NU?

Wilt u op de hoogte blijven van concerten waar u het zelf kunt zien: klik hier en vul uw emailadres in.

Wilt u zichzelf overtuigen van de kwaliteit  van en het plezier in de lessen  (en waarom u ook voor twee keer in de week zoudt willen kiezen)

klik dan hier:  Kom gerust een keer  met uw kind kijken of deze manier van les krijgen u en uw kind aanspreekt 

SNEL SPEELS GOED BLIJVEN(D) VIOOLSPELEN – Juffie Stieneke brengt al decennia kinderen liefde voor muziek bij.  Al lang voor de puberteit spelen de kinderen virtuoze  vioolmuziek. De viool is – nog beter dan vroeger de blokfluit – het ideale begin-instrument.

Wereldwijd leren kinderen vioolspelen volgens de Suzuki methode – de methode voor families die  het beste voor hun kind willen en zich daarvoor willen en kunnen inzetten,  door hun kind te helpen met studeren  en zo de vorderingen van hun kind positief  beïnvloeden. In Den Haag doen ze dat al bijna 35 jaar onder de deskundige, inspirerende en speelse leiding van Juffie Stieneke, die bevlogen en spontaan haar enthousiasme  voor het lesgeven aan 6- tot 10 jarige kinderen vorm geeft in inspirerende lessen,  waar  kinderen en ouders vrolijk uit de les naar huis gaan met zin om  het net nieuw behandelde gauw thuis te gaan herhalen.

Samen met ouders (of oppas met video-smartphone) beginnen de kinderen met bekende internationale kinderliedjes en al gauw spelen ze met vibrato in posities de sterren van de hemel, uit het hoofd! Door de regelmatige optredens voor publiek krijgen de kinderen ervaring en zelfvertrouwen.

Bij Juffie Stieneke leren kinderen in de gestroomlijnde lessen van begin af aan samenspelen en  doen mee met de GypsyAcademy en met de Pinksterworkshop. Een hoog percentage van Stienekes leerlingen gaat na een paar jaar les  naar het  Koninklijk Conservatorium – maar dat is zeker geen doel. Haar ideaal is met kinderen  ECHT muziek maken en zorgen dat ze dat al vanaf les één kunnen. Daarom begeleidt ze elke les alle muziek op de piano. Onlangs op een vioolconcours kreeg ze het compliment dat al haar leerlingen zo prachtig expressief spelen en dat het een genoegen is naar hen te luisteren…..

Gaandeweg leren de kinderen rond de voorjaarsvakantie noten lezen. Vibrato volgt na de 2e herfstvakantie. De jonge violisten beheersen al snel een uur muziek, met volksliedjes, dansen, (zigeuner) muziek en bekende concerten. Alles uit het hoofd, of, zoals het zo mooi in het Engels heet, “by heart”.

Waar De Jonge Violisten zoal te horen  waren in november is te zien in de AGENDA; in het kort: Madurodam ( ze verdienden drie vrijkaarten pp), op de Vrije School Bazar,  gevorderde kinderen van 8 tot 10 jaar in diverse Verzorgingshuizen tijdens het  Florence Concours, we liepen zingend met Sint Maarten in de Riouwstraat 23 en Prinsenvinkenpark, speelden bij de  Intocht van Sinterklaas

17 november speelde Else  (8 jaar) in de finale van het Florence concours in huize Het Gulden huis, waar ze de eersteprijs in de categorie 6 tot 12 jarigen won, met een snelle uitvoering van Carl Böhm’s Moto Perpetuo en een zeer boeiende vertolking van het  h- moll concert.  In januari speelde ze een Paganini Sonate met variaties op de Iordens Viooldagen. Luister zelf: Else Baas, 8 jaar, winnares van het Florence concours:  http://www.florence.nl/nieuws/jonge-talentvolle-prijswinnaars-stralen-na-optreden.htm?steID=1&itmID=5104

Verder was er een Herfst solo recital en klonk er in december  Kerstrepertoire -25 bekende Kerstliederen uit Engeland, Duitsland, Amerika, Frankrijk en natuurlijk Nederland  – in het Koorenhuis  De eerste jaars kinderen, die pas 3 maanden les hebben,  weerden zich dapper en speelden bijna alles mee!

Tijdens de Iordens Viooldagen, een vioolconcours voor 10 tot 14 jarigen, deden 8 oudleerlingen en 6 huidige leerlingen mee. De eerste prijs  in de categorie 10/11/12 jarigen werd gewonnen door juffies Stienekes oud-leerlinge Mayte Levenbach, ook te zien in DWDD

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/307321 en http://www.vioolconcoursen.nl/mayte-levenbach-en-leon-blekh-winnen-iordens-vioolconcours

Ben je er wel bij als je alle optredens van je kind door de lens bekijkt? Daarom nemen we het concert professioneel op, want je kind is het waard om je onverdeeld aandacht te hebben..