Shinichi Suzuki

Shinichi Suzuki, geboren in 1898 te Nagoya (Japan), is de zoon van de stichter van de grootste vioolfabriek ter wereld. Hij start zijn vioolstudie op 17-jarige leeftijd te Tokio en reist nadien naar Duitsland waar hij zijn studies voortzet bij de beroemde vioolpedagoog Karl Klinger.

Na 8 jaar les te hebben gevolgd bij Karl Klinger, keert Shinichi Suzuki terug naar Japan om er te musiceren en te onderwijzen. Hij wordt één van de eerste Japanse concertviolisten en richt samen met zijn broers een strijkkwartet op. Hij gaat ook onderwijzen aan de Keizerlijke Muziekacademie en de Kunitachi Muziekacademie te Tokio.
De Tweede Wereldoorlog betekent een einde van zijn podiumloopbaan.
Vanaf 1945 ontwikkelt hij een nieuwe onderwijsmethode: de moedertaalmethode. Sommige van zijn leerlingen, Toshiya Eto en Koji Toyoda, worden met deze moedertaalmethode beroemde concertviolisten.
Vanaf de periode dat Shinichi Suzuki de moedertaalmethode ontwikkelt, concentreert hij zich uitsluitend op het les geven aan kinderen en adolescenten.
Voor zijn pedagogisch werk krijgt hij overal eretitels en prijzen en hij ontvangt zelfs 8 eredoctoraten.
Shinichi Suzuki sterft op 26 januari 1998 nadat reeds honderduizenden kinderen viool of andere instrumenten leerden spelen via zijn methode.