Informatie voor ouders die overwegen hun kind op te geven voor Suzuki vioolles in de Riouwstraat

Voor vioolles bij juffie Stieneke kiest u
• als u gezellige lessen wenst, samen met andere lotgenoot ouders, die vaak ook een viool bij de juf huren en samen op pad gaan met hun kind.
• voor snel bekende liedjes helemaal kunnen spelen: al half november spelen en zingen de leerlingen met goede voorhouding 3 of meer Sinterklaasliedjes en een maand later al bepaald niet makkelijk maar met deze methode wel goed speelbaar prachtig Kerstrepertoire uit Duitsland, Engeland, Nederland, Frankrijk en Amerika.
• als u wilt dat de kinderen ook al snel noten leren lezen – u leert en oefent mee!- hebt u geduld tot de Paasvakantie: daarna kan iedereen het ☺
• als u gecharmeerd bent van het internationale van de Suzukimethode en bij verhuizing verzekerd wilt zijn dat uw kind direct bij een andere juf verder kan gaan: alles verandert dan voor het kind: taal, vriendjes, huis, school, maar met de viool gaat het gewoon verder met het volgende stuk in het Suzukiboek!
• als wilt genieten van de expertise van andere Suzuki-docenten, die immers precies weten wat elk kind moet kunnen in elk stuk, en dit kan in de zomer in een ander land en natuurlijk met Pinksteren in Den Haag, tijdens de internationale drie daagse Suzuki PinksterWorkshop, het hoogtepunt van het jaar, dat geen enkel kind wil missen! ( iedere keer weer vragen kinderen van  6 jaar oud waarom de derde dag alles al voorbij is en waarom het niet gewoon een week kan duren…)

LIEFDE EN PASSIE VOOR DE MUZIEK EN HET INSTRUMENT
Juffie Stieneke is een ervaren, gedreven vioolpedagoge die haar liefde en passie voor muziek enthousiast op al haar leerlingen (en hun ouders) overdraagt. Vandaar al jarenlang die goede resultaten – of kinderen nu toegroeien naar een leven met muziek als geïnspireerde amateurs in orkesten en strijkkwartetten of dat ze, doorgaans op advies van Stieneke, willen doorgaan “in de muziek”.

Inmiddels hebben 70 van haar leerlingen hun studie vervolgd aan het Conservatorium en zijn talloze oud-Suzukileerlingen zelf viooljuf geworden! Een uitzonderlijk hoge score, maar moge het duidelijk zijn dat het haar hierom absoluut niet gaat!!! Stieneke is net zo blij met het uiteindelijk kunnen spelen van een eenvoudig liedje door een leerling waar niets van een leien dakje lijkt te gaan – want ieder kind heeft zijn eigen talent!!

MUZIEKLES MOET GEWOON LEUK ZIJN?
Vaak willen ouders dat hun kind “gewoon” wat “plezier” beleeft aan het leren bespelen van een instrument. Dat na jaren investeren in lessen, vioolhuur, het gaan naar de les en het al of niet studeren thuis uiteindelijk met muziekles gestopt wordt ervaren ze dan als iets onafwendbaars. Als ze ooit zelf een instrument bespeelden en ophielden, betreuren ze – eenmaal zelf ouder  -dat ze van hun ouders niet op les moesten blijven, omdat ze inmiddels ervoeren hoeveel vreugde en genoegdoening het leren bespelen van een instrument eigenlijk geeft…Voor iedere muziekleerling is alle begin moeilijk en moet er uiteindelijk doorgebeten worden… en inhet overwinnen van die moeilijkheden groeit levensbesef dat moeilijkheden er zijn om te overwinnen.Wat een geluk als je dat in een muziekles zonder bedreiging mag ervaren !!IMG_7592

STUDEREN MET JE KIND
Deze ouders zijn vaak heel gemotiveerd om Suzuki-ouder te worden als ze zich realiseren dat ze JUIST voor hun jonge kinderen een enorm verschil in het leven van hun kind kunnen maken: door mee te gaan naar de hele muziekles en  – met hun aantekeningen bij de hand – thuis de regelmatige studeermomenten begeleiden. Ze zijn met de omgeving van grootouders en buren terecht verbaasd en blij dat hun Suzukivioolkind zo snel zo veel leert – inderdaad met veel plezier!

SAMEN NAAR LES
Het eerste jaar is de lestijd voor werkende ouders tegenwoordig niet makkelijk: maandag en donderdag vòòr 5 uur…. Keer op keer blijken ouders zeer vindingrijk en sturen hun kind met deels vader, deels moeder, soms met opa/oma, die daarvan vaak genieten, oppas met video op de smartphone of speciale muziek-oppas ( een meisje of studente die zelf ooit of nog steeds muziekles had en aantekeningen maakt en zelfs studeert met haar oppaskind) of er wordt gepoold met een ander kind uit dezelfde buurt of school of zelfs klas. Deze viooljuf stuurt het eerste jaar emails met studeertips om de gemaakte aantekeningen of opnames aantevullen. En sinds 2016 ook via door de juf gemaakte YouTube filmpjes per Suzuki stuk – een unieke service 🙂 
Het tweede jaar is de les van 5 tot 6 en komen kinderen opeens met vader als moeder niet kan. Her derde jaar (van 6 tot 7) loopt meestal alles gesmeerd en is iedereen blij. Het kind is dan al met beroemde concerten bezig – en muziek is dan een niet meer weg te denken deel van het gezin geworden! Inclusief het regelmatig en effectief studeren, de concerten en de opwindende Gyspy Academy happenings.

SUZUKI MET ZIGEUNERMUZIEK- METHODE
Geen saaie etudes en oefeningen, maar spelletjes die direct leiden tot de benodigde vaardigheden in het liedje.
En natuurlijk moeten de kinderen net als de zigeunerkinderen alle viooltechniek, inzicht in de muziek, inclusief het in meerdere toonsoorten kunnen spelen van hetzelfde stuk “gewoon” beheersen, zodat ze kleine allround muziekmakertjesworden, die bovendien na 3 jaar viool “even” leren pianospelen en dan hun muziek zelf kunnen begeleiden! Gestoeld op 35 jaar Suzukiles ervaring wordt dit repertoire aangevuld met de nieuwste inzichten uit Amerika, waar Joshua Bell op dezelfde manier les kreeg. Sinds 2007 verrijkt met de inspirerende lessen van Herr Schaefer vol zigeunermuziek en techniek – de kinderen en ouders zijn dol op hem en zijn prachtige arrangementen die verder nergens gepubliceerd of te verkrijgen zijn…

RESULTATEN
Nog afgezien van het feit dat een nieuwe leerling bijna zonder uitzondering in de lespraktijk van juffie Stieneke op de snelste en leukste manier de beste resultaten behaalt (geen opschepperij maar de waarheid mag wel eens gezegd worden, schreef iemand, zeker in vergelijking met andere methodes), bewijzen veel studies dat het leren bespelen van een instrument een kind later meer oplevert dan alleen plezier in muziek: een hogere CITO score vanwege gefocuste concentratie, zelfdiscipline, eigenwaarde, en beduidend minder faalangst vanwege de ervaring in het optreden voor publiek ( in de groepsles, en een goed voorbereide solo tijdens de lente en herfstrecitals in de bejaardenhuizen) vanaf het allereerste liedje.

CONCERTEN
Elk geleerd stuk muziek in de les is onmiddellijk solo repertoire en zo zien ouders en kind met ieder concert de vooruitgang, want elke keer kan ieder kind méér meespelen. In die concerten klinkt het prachtige Suzuki repertoire, aangevuld met bij kinderen en publiek geliefde andere stijlen.

En als de juf achter de piano zit, neemt een leerling het juffendom over!
IMG_8585IMG_8573