Op zondag 27 maart 2016 was  het zover: 1380 kinderen traden op in de fameuze Royal Albert Hall in Londen.  Welk kind valt zoiets unieks ten beurt?  Wel, Juffie Stieneke reisde naar Engeland af met 17 leerlingen!

12 van deze kinderen in de leeftijd van 7 tot 10 jaar,  die  enkele dagen ervoor – na de laatste les op donderdagavond  – al per boot of vliegtuig vertrokken  waren speelden  bijna direct aan het begin  van deze happening  het hoofdbestanddeel van deze Paasmiddag:  het Concert voor twee Violen van Johann Sebastiaan Bach. Ze speelden dat niet solo, maar met 720 andere violisten uit 28 landen op de wereld die zich in oktober hadden weten in te schrijven – het leek wel een loterij te middernacht, maar om 04.00 uur wist iedereen zich zeker van een plaatsje.

Nog 4 andere leerlingen die in boek 2 waren werden geplaatst op een Play together op het Royal College of Music, wat er ongeveer naast ligt. Ook heel leuk!

Ieder kind kreeg een T-shirt. de kleur licht blauw betekende: jij speelt mee met Bach Dubbel. Oranje was: jij bent Suzuki-juf en je helpt mee in de organisatie.

En een hele organisatie was het: alle geregistreerde deelnemers op zaterdag in de repetitie weten te krijgen en op het juiste moment ( iedereen moest er om 7.45 uur zijn!)  op Paaszondag naar de juiste kleedkamer brengen. Stel je maar eens voor: bijna 1300 kinderen een hele dag zonder ouders in een super groot gebouw! Gelukkig weten Suzuki kinderen zich goed te gedragen, maar toch was het een hele klus voor alle vrijwilligers!

De rol van de ouders was na het brengen uitgespeeld: om 18.15 konden ze hun kind weer bij deur 11 ophalen. Die konden dus de stad verder in met de familie en andere kinderen. ze hadden met 2 tot 20 mensen zich van een plaatst verzekerd in de grote zaal, bekend van de Last night of the Proms. De toeschouwersplaatsen bleken binnen 9 uur na het vrijgeven uitverkocht !

En die familie en vrienden waren er om 14.15 al toen de deuren opengingen. enkele slimme ouders hadden een rondleiding door het gebouw geblokt om 11 uur en krevelingen toen al een glimp op van hun kroost en alle andere kinderen:

Er waren 40 harpisten , 30 ( elektronische) piano’s, afwisselend bespeeld door geruisloos wisselende groepen(!) pianisten, gitaristen,  mandolines, dwarsfluiters, blokfluiters, altviolisten,basspelers en cello’s.

De 100 verst= gevorderden  violisten stonden links  en speelden Mendelssohns vioolconcert.

Iedere groep liet beurtelings  hun prachtigste (Suzuki) repertoire horen, en aan het eind mocht het legioen van 200 violisten uit boek 3 en lager zich voegen bij de andere instrumentalisten met  de vioolstukken: Gavotte en 3e Menuet van Johann Sebastian Bach, Hunters Chorus van C.M von Weber, en de twee tophits van de grondlegger van deze methode,, Shinichi Suzuki: Allegro en Kortjakje.

Tijdens de laatste noten van het `thema: altijd is Kortjakje ziek, beter bekend als Twinkle, twinkle little Star, kwamen er honderden ballonnen vanuit het niets. Wat een feestlijk einde!

Deze Haagse Suzuki-juf had een plaatje weten te bemachtigen in de loge, voor 134 euro en genoot met volle teugen!