Vorig jaar begin april was ik op de Suzuki Wereld Conventie in Matsumoto. Ik wilde zo graag de Japanse Kersenbloesem zien, dat mijn hele verblijf daar wel één grote zoektocht naar de Sakura leek.

Hieronder een fotoreportage waardoor ik me onmiddellijk weer terug waan in Japan. Mijn Japanse gastfamilie komt eind april op tegenbezoek, en dan gaan we de Nederlandse bollenvelden opzoeken…

In het 4e jaar Suzuki-jaar leren alle kinderen als een van de eerste duetten Sakura. Hier alvast wat beelden, bewaar het maar in je gedachten!

Op het Japanse nieuws wordt aangegeven waar de Sakura bloeit die dag. Sakura is het eerste woord dat de Japanse kinderen leren schrijven op hun eerste schooldag, het liedje gaan ook wij leren. Er zijn aparte woorden: de sakura sneeuw is het zacht naar beneden vallen van de blaadjes bij een klein briesje, de Sakura boze regen is de harde regen die de blaadjes allemaal tegelijk op de grond doet belanden, waarna ze snel in een bruine troep veranderen! De symboliek is de Japanners duidelijk: zoals de Lente is het leven kort en vergankelijk. De tijd dat de Sakura bloeit is daarom heel belangrijk voor hen. Ze zijn bereid lang te reizen om het te ervaren.

Overigens is onze Japanse kers, waarvan ik als kind de mooie trosjes in mijn oren deed naar school, roze – de Sakura in Japan is beduidend witter….

Ik heb het op diverse plekken in Japan allemaal ervaren. Geniet mee:

http://www.nrc.nl/inbeeld/2014/03/31/de-kersenboom-staat-in-bloei-dus-het-is-lente/

Met vriendelijke groet,

Juffie Stieneke